';

K-I-I-T-O-S. Katso silmiin ja sano se ääneen.

K-I-I-T-O-S. Katso silmiin ja sano se ääneen.

Kiitos. 

Juuri sinulle osoitettu kiitollisuuden tunnus, ajatuksella kerrottu tai pienellä vaivannäöllä rustattu. Kuinka paljon hyvää sillä saadaan aikaiseksi? Valtavasti.

Lauantai-ilta. ”Äh, pomolta viesti.” Ystäväni toteaa puhelin kädessään. Viestin lukiessaan leveä hymy ja innostus leviää heti minuunkin, ”noh, mitä?”. Viestissä on kuva asiakaspalautteesta, jossa kehutaan ja kiitetään erinomaisesta ja ystävällisestä palvelusta joulukiireen keskellä. Miten hyvän mielen se saa aikaan! Kiitos levittää hyvää fiilistä ympärilleen lähes kulovalkean tavoin. Esimies on iloinen saadessaan viestittää palautetta ystävälleni, jonka raskas viikkon saa mielettömän käänteen: ”Viikon pelastaja!” ja vitsi, että minä olen iloinen siitä myöskin. 🙂

Kysyn, kuinka usein kyseisenlaisia viestejä tulee ja ystäväni huokaisee, että pitkän uran aikana – hyvin pystyy laskemaan yhden, kahden käden sormilla. Haastan hieman: milloin itse viimeksi annoit kirjallisesti tai muuten kuin yhdellä sanalla (kiitos) positiivista palautetta? Niin. Ei liian usein! Kuinka monta kertaa jäät mielessäsi miettimään, että olipa kivasti tehty, mutta se jää vain oman mielesi tiedoksi?

“Milloin itse viimeksi annoit kirjallisesti tai muuten kuin yhdellä sanalla (kiitos) positiivista palautetta? Niin. Ei liian usein!”

Jäämme fiilistelemään palautteen tuomaa hyvää mieltä ja haluamme levittää sitä myös muille. Mitä se vaatii?

  1. Läsnäoloa. Jotta huomaat ympärilläsi olevan ystävällisyyden ja pystyt reagoimaan siihen.
  2. Osaat ottaa kauniit sanat ja teot vastaan ja olla niistä kiitollinen.
  3. Ehkä vähän rohkeutta. Sen, että rohkaistut kertomaan, kuinka ilostuit ystävällisyydestä ja kuinka hyvän mielen se sinulle toi. <3

Myöhemmin illalla matkaamme kotia kohti julkista liikennettä käyttäen (kuinka kiitollinen tästäkin palvelusta voi olla!). Vähän kauempaa huomaamme, että pysäkillä seisoo vielä kotiin vievä linja. Juostaan!

Bussikuski odottaa ja avaa oven tokaisemalla; olettepa hyväkuntoisia! 😊 ja että tämä bussi lähtee parin minuutin päästä. Näiden muutaman minuutin aikana kuljettaja ehtii opastaa eksynyttä pariskuntaa oikean linjan pysäkille sekä toivottamaan heille turvallista matkaa ja mukavaa loppuiltaa.

Olipa ystävällistä – ja ihanaa, kuinka hyväntuulinen bussikuski jaksaa olla vielä klo 22 aikaan illalla! Jo tässä vaiheessa kaivamme HSL:n nettisivuilta palautteenantolomakkeen auki ja kirjoitamme sinne kiitoksen kyseisen kuljettajan toiminnasta (matkan aikana hän ehtii ilostuttamaan vielä useamman kerran, mm. huutelemalla oikeaa pysäkkiä takapenkin matkustajille).

Kerromme palautteessa siitä, kuinka hyvä mieli pienistä kivoista sanoista ja ystävällisyydestä muita kohtaan meillekin tuli. Hyvää mieltä lisää vielä se, kuinka iloiseksi useampi ihminen meidän viestistämme tulee! Kun hyppäämme bussista, morjenstamme kuskia ja kiitämme kyydistä iloisin mielin.

“Hyvää mieltä lisää vielä se, kuinka iloiseksi useampi ihminen meidän viestistämme tulee!”

Ihan huippua, kuinka paljon iloa hyvän palautteen ja kiitoksen antaminenkin tuottaa! Miten se unohtuukin muka niin kiireisessä arjessa? Päätämme molemmat muistaa tämän ja tsempata myös itse positiivisen palautteen jakamisessa. Tässä on hyvää tavoitetta meille kaikille: pidetään tämä mielessä tulena vuonna.  Joulun aika ja vuoden viimeiset päivät ovat hyvää aikaa muistutella mieleen sekä harjoitella tätä kaunista taitoa.

Tämän kirjoituksen myötä toivon, että pysähdyt miettimään, liikenisikö hieman aikaa rehellisesti kiittää sinulle annetusta hyvästä? Nyt on hyvä aika muistella kollegoiden kivoja tekoja vuoden mittaan, muistaa kiittää ja antaa palautetta lähikaupan kassalle, treenisalin vakkariohjaajalle, perheenjäsenillesi tai kenelle vain ketä kohtaat arjessasi.

Koskaan ei ole huono hetki tai liian myöhäistä kauniille ajatuksille ja sanoille. Muista olla läsnä ja huomata ympärillä oleva ystävällisyys. Sanoita hyvä mielesi.

Ihanaa ja ystävällisyydentäyteistä joulunaikaa ja loppuvuotta! Kiitos kaikille, jotka olette olleet osallisina tuomassa hyvää mieltää tähän vuoteen.

<3 Hanna-Mari

Hanna-Mari Hannikainen

Leave a reply